ファイトケミカルに関する臨床的証拠―12の研究例
ポリフェノールを欠く食事は、認知症、高コレステロール、関節炎、肌の老化や黄斑変性症など、多くの慢性疾患に関連があると言われています[Rezai-Zadeh, Maclarty, Elmets]。一方でポリフェノールを多く含んだ食事はがんの発症のリスクを減らし、初期治療の効果を上げることに関連があると言われています。
最も有名な科学的臨床試験を下にいくつかまとめました。
1、緑色葉野菜 やにんじんに含まれるカロテノイドは多くの研究で喫煙者の乳がん、卵巣がんやすい臓がんのリスクの抑制に関連があるとされています[Hu, Tung, Banim, Chaoyang]。
.2、ブロッコリーやその他キャベツ、カリフラワー、メキャベツやラディッシュなどのアブラナ科の野菜に含まれるスルフォラファンやインドール3カルビノールは前立腺がんの抑制に関連していると言われています[Joseph]。ブロッコリーは抗酸化酵素グルタチオンSトランスフェラーゼを促進し、これが変異したグルタチオン遺伝子(GSTM1) を持つ、人口の50%にあたる人々にとってブロッコリーが特に効果があることの説明となっています[Heinen]。
3、ターメリックの黄色は、クルクミンに含まれるクルクミノイドによるものです。
研究により、このクルクミンを一日100から200mg、長い期間にわたって摂取する国の人たちに、ある種のがんの発生率が低いこともわかっています。
ある臨床研究では、大腸に前がん病変のある患者たちに、クルクミンを摂取してもらったところ、前がん病変ががんへと進行するのを防ぐことができました[CRUK]。
多くの基礎研究においてがん細胞を死滅させ、がん細胞が成長するのを防ぐことがわかっています。
特に乳がん、前立腺がん、大腸がん、胃がん、皮膚がんに効果があることが証明されています。
2007年のアメリカでの研究において、クルクミンを化学療法と組合せて大腸がん細胞の治療に使用したところ、この併用療法が化学療法のみよりもより多くのがん細胞を死滅させることができました。
4、緑茶に含まれるタンニンやフェノール酸は特に喫煙者や飲酒をする人たちの乳がん、前立腺がん、卵巣がんや食道がんのリスクを減らすことができます[Sun, Wu 2006]。
5.がん発生後において、緑茶を多く摂取することで乳がん[Ogunleye]や結腸直腸がん[Zhu]の再発率をさげることができます。また、30%の白血病患者の異常な白血球の数を減少させ、前立腺がんをもつ男性のPSAレベルや複数の増殖要因のレベルを下げることができますShanafelt]。
5、ザクロに含まれるエラグ酸は、前立腺がん患者の第2相試験と前立腺がんの無作為研究において、PSAやその他マーカーの進行を遅らせる結果がでています。この傾向はサプリメントなどの濃縮されたポリフェノール豊富な食品と組み合わせることでより顕著になります[Paller, Thomas, Carducci, Pantuck]。
6、リグナン‐乳がんの女性のうち、野菜、シリアル、ナッツや大豆を多く摂取し、血清中のリグナンのレベルが最も高い人たちは死のリスクが最も低くなると報告されています[Buck 2011]。同様に、リグナンやポリフェノール豊富な食事は、大腸がんの再発率の低下と関連があるといわれています[Zhu]。
7、幼いころから定期的にイソフラボン、フラボノンや大豆製品を摂取することは、乳がんや前立腺がんの発生率を減らすといわれています[Song-yi]。大規模な上海乳がん生存研究では、ポリフェノールやイソフラボンを多く摂取した女性は、再発や死のリスクが29%少なくなることを示しています[Boyapati]。
8、色とりどりの果物やトマトに含まれるリコピンは、前立腺がんのリスクを減らすことに関連があると言われています[Giovannucci]。
9、タマネギに含まれるケルセチンなどのフラボノイドは、特に喫煙者の肺がんなど、多くのがんの発生を減らすことが分かっています[Knekt, Le Marchand]。
10、ダークチョコレートに含まれるアントキサンチンは結腸がんのリスクを減らすことが報告されています[Rodríguez-Ramiro]。
.11、基礎研究においてはコーヒーに含まれるフェノール酸とコーヒー酸があらゆる種類の皮膚がんのリスク[Song, Loftfield]や大腸がんの進行のリスクを減らすことを示しています[Kang]。
12、緑の葉物野菜などのゼアキサンチンを多く含む食品が、最初に発生したがん病変の治療後の新たな皮膚がんの形成を押さえることがオーストラリアの大規模な研究でわかっています[Heinen]。
References
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. AIRC: Washington; 2007.
- Key TJ. Fruit and vegetables and cancer risk. British Journal of Cancer 2011;104: 6Ð11.
- Block G, Patterson B and Subar A. Fruit, vegetables and cancer prevention: a review of the epidemiological evidence. Nutrition and Cancer 1992;18(1): 1Ð29.
- Scalbert A, Johnson I and Satlmarsh M. Polyphenols: antioxidants and beyond. American Journal of Clinical Nutrition 2005;81(1): 215S-217S.
- Bauer CM et al. Prevalence and correlates of vitamin and supplement usage among men with prostate cancer. Integrative Cancer Ther 2012;11(2): 83-9.
- Uzzo RG et al. Prevalence and patterns of self-initiated nutritional supplementation in men at high risk of prostate cancer. British J of Urology Int 2004;93(7): 955-60.
- Hu F et al. Carotenoids and breast Cancer risk: a meta-analysis and meta-regression. Breast Cancer Research and Treatment 2012;131(1): 239-53.
- Tung K et al. Association of dietary vitamin A, carotenoids and other antioxidants with the risk of ovarian cancer. Cancer Epi, Biomarkers & Preven 2005;14: 669.
- Banim PJ et al. Dietary antioxidants and the aetiology of pancreatic cancer: a cohort study using data from food diaries and biomarkers. Gut 2012;62(10): 1489-96.
- Chaoyang L et al. Serum alpha-carotene concentrations and the risk of death amongst US adults. Archives of Internal Medicine 2011;171(6): 507-515.
- Joseph MA et al. Cruciferous vegetables, genetic polymorphisms and prostate cancer risk. Nutrition and Cancer 2004;50(2): 206-213.
- Song-Yi , et al. Legume and isoflavone intake and prostate cancer risk: The Multi-ethnic Cohort Study. International Journal of Cancer. 2008;123(4): 927-932.
- Giovannucci E, Rimm EB, Liu Y, et al. A prospective study of tomato products, lycopene and prostate cancer risk. J of the Nat Can Inst 2002;94: 391-98.
- Knekt P et al. (1997) Dietary flavonoids and the risk of lung cancer and other malignant neoplasms. American Journal of Epidemiology 1997;146: 223Ð230.
- Le Marchand L, Murphy SP, Hankin JH, et al. Intake of flavonoids and lung cancer. Journal of the National Cancer Institute 2000;92: 154 Ð160.
- Rodr’guez-Ramiro D, et al. Cocoa-rich diet prevents azoxymethane-induced colonic preneoplastic lesions in rats by restraining oxidative stress and cell proliferation and inducing apoptosis. Molecular Nutrition & Food Research 2011;55: 1895-99.
- Sun CL, Yuan JM, Koh WP, et al. Green tea and cancer risk: The Singapore Chinese Health Study. Carcinogenesis 2007;28(10): 2143-2148.
- Wu LL et al. Urinary 8-OHdG: a marker of oxidative stress to DNA and a risk factor for cancer, atherosclerosis and diabetics. Clinica Chimica Acta 2004;339(1-20): 1-9.
- Song F, Qureshi A and Han J. Increased caffeine intake is associated with reduced risk of basal cell carcinoma of the skin. Cancer Research 2012;72(13): 3282-89.
- Loftfield E et al. Coffee drinking and cutaneous melanoma risk in the NIH-AARP diet and health study. Journal of the National Cancer Institute 2015;107(2): 1-9.
- Pierce JP, et al. Influence of a diet very high in vegetables, fruit, and fiber and low in fat on prognosis following treatment for breast cancer: the Women’s Healthy Eating and Living (WHEL) randomized trial. Journal of the American Medical Association 2007;298(3): 289-298.
- Buck K, Vrieling A, Zaineddin AK, et al. Serum enterolactone and prognosis of post-menopausal breast cancer. Journal of Clinical Oncology 2011;29(28): 3730-38.
- Zhu Y, Wu H, Wang PP, et al. Dietary patterns and colorectal cancer recurrence and survival: a cohort study. British Medical Journal Open 2013;3(2): e002270.
- Boyapati SM. Soy food intake and breast cancer survival: a follow up of the Shanghai Breast Cancer Study. Breast Cancer Research and Treatment 2005;92: 117.
- Ogunleye AA, Xue F and Michels KB. Green tea and breast cancer risk of recurrence: A meta-analysis. Breast Cancer Research and Treatment 2010;119(2): 477.
- Shanafelt TD, et al. Phase I trial of daily oral polyphenon E (green tea extract) in patients with asymptomatic stage 0-II chronic lymphatic leukaemia. JCO 2009;27(23): 3808Ð3814.
- Ornish D, Weidner G, Fair WR, et al.; Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. Journal of Urology 2005;174: 1065-1070.
- Pantuck AJ et al. Phase II study of pomegranate juice for men with rising PSA following surgery or radiation for prostate cancer. Journal of Urology 2005;173: 225Ð226.
- Heinen MM, Hughes MC, Ibiebele TI, et al. Intake of antioxidant nutrients and the risk of skin cancer. European Journal of Cancer 2007;43(18): 2707-2716.
- Swann R et al. The DietCompLf study: A prospective cohort study of breast cancer survival and phytoestrogen consumption. Maturitas 2013;75: 232-240.
- Reuland DJ, et al. Upregulation of phase II enzymes through phytochemical activation of Nrf2 protects cardiomyocytes against oxidant stress. Free Radical Biol and Med 2013;56: 102Ð111.
- Johnson I. Phytochemicals and cancer. Proceedings of the Nutrition Society 2007;66: 207-215.
- Gasper AV et al. Glutathione S-transferase M1 polymorphism and metabolism of sulforaphane from broccoli. Am Journal of Clin Nut 2005;82: 128-91.
- Sood et al. Induction of Human Breast Cell Carcinogenesis by Triclocarban and Intervention by Curcumin. Biochem and Biophys Res Coms 2013;438(4): 600-6.
- Kim HY et al. Effects of phenol-depleted and phenol-rich diets on blood markers of oxidative stress, and urinary excretion of quercetin and kaempferol in healthy volunteers. Journal of the American College of Nutrition 2003;22(3): 217-223.
- Morse MA, LaGreca SD, Amin SG, et al. Effects of indole-3-carbinol on lung tumorgenesis and DNA methylation in mice. Cancer Research 1990;50: 2613-2627.
- Boyle SP et al. Absorption and DNA protective effects of flavonoid glycosides from an onion meal. European Journal of Nutrition 2000;39: 213Ð223.
- Sandhir R. Quercetin improvesc mitochondrial dysfunctions induced by 3-nitropropionic acid: Implications in Huntington’s disease. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease 2013; 1832 (3): 421-430.
- Hecht SS, et al. Effects of cruciferous vegetable consumption on urinary metabolites of the tobacco-specific lung carcinogen 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone in Singapore Chinese. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2004; 13(6): 997-1004
.40. Smith JS and The Food Safety Consortium. Brush on the marinade, hold off the cancerous compounds. ScienceDaily 2007;June 28.
- Carlsen MH, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal 2010;9:3 1475-2891-9-3.
- Malik A et al. Pomegranate fruit juice for chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer. Proceedings of the National Academy of Sciences 2005;102: 14813Ð14818.
- Lansky EP et al. Possible synergistic prostate cancer suppression by anatomically discrete pomegranate fractions. Investigational New Drugs 2005;23: 11Ð20.
- Rocha A et al. Pomegranate juice s inhibit cell and molecular processes critical for metastasis of breast cancer. Breast Cancer Research and Treatment 2012;136(3): 647-58.
- Somasundaram S, Edmund NA, Moore DT et al. Curcumin inhibits chemotherapy-induced apoptosis in models of cancer. Cancer Research 2002;62(13): 3868-3875.
- Park EJ et al. The pharmacology of resveratrol in animals and humans. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Molecular Basis of Disease 2015; 1852 (6); 1071-1113
- Butterfield DA and Keller J. Antioxidants and antioxidant treatment in disease. Biochimica et Biophysica Acta 2012; 1822: 615
- Zhang HN, Yu CX, Chen WW, et al. Curcumin down regulates gene NKX3.1 in prostate cancer cell lines (LNcaP). Acta Pharmacologica Sinica 2007;28(3): 423-430.49.
Dorai T. Therapeutic potential of curcumin in human prostate cancer. – inhibits tyrosine kinase activity of the epidermal growth factor receptor. Molecular Urol 2000;4(1): 1-6.
- Iqbal M, et al. Dietary supplementation of curcumin enhances antioxidant phase II metabolosing enzymes in mice. Pharmacology & Toxicology 2003;92(1); 33-38.
- Handler N et al. Synthesis of noval curcumin analogues and their evaluation as selective cyclooxygenase-1 inhibitors. Chemical & Pharmaceutical Bulletin 2007;55(1): 64-71.
- Yang CS, Maliakal P and Meng X. Inhibition of carcinogenesis by tea. Annual Review of Pharmacology and Toxicology 2002;42: 25-54.
- Mudduluru G et al. Curcumin regulates miR-21 expression and inhibits invasion and metastasis in colorectal cancer. Bioscience Reports 2011;31(3): 185-97.
- Pietinen P, et al. Diet and risk of colorectal cancer in a cohort of Finnish men. Cancer Causes and Control 1999;10(5): 387-96.
- Voorrips LE et al. Veg and fruit consumption and risks of colon in a prospective cohort study: The Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer. Am J of Epi 2000 1;152(11): 1081-92.
- Liao J, (2004). Inhibition of lung carcinogenesis and effects on angiogenesis and apoptosis in mice given green tea. Nutrition and Cancer 2004;48(1): 44-53.
- Harris HR, Orsini N and Wolk A. Vitamin C and survival among women with breast cancer: a metanalysis. European Journal of Cancer 2014;50(7): 1223-1231.
- Hercberg S , et al. The SU.VI.MAX Study: a RCT of the health effects of antioxidant vitamins and minerals. Archives of Internal Medicine 2004;164(21): 2335-42.
- Meyer F et al. Antioxidant vit & mineral supplementation & prostate cancer prevention in the SU.VI.MAX trial. Int J of Can 2005;116(2): 182-6.
Comments are closed.
最近のコメント